Przejdź do treści
Centrum pomocy Clevera

Przywracanie wcześniejszej wersji wideo

Otwórz historię wersji wideo, aby zobaczyć każdą zmianę, podejrzeć wcześniejszą wersję i przywrócić całe wideo lub tylko jego napisy, muzykę, wygląd albo warstwy. Przywracanie jest bezpłatne i można je cofnąć.

Zaktualizowano 7 min czytania

Każda zmiana w wideo jest zapisywana w jego Historii wersji: Twoje własne edycje, zmiany wprowadzone przez asystenta oraz oryginalne generowanie. Otwórz ją, aby zobaczyć, co i kiedy się zmieniło, podejrzeć wcześniejszą wersję oraz przywrócić całe wideo lub tylko niektóre jego części.

Zanim zaczniesz

  • Musisz mieć uprawnienia do edycji wideo. Widzowie zobaczą przycisk historii wyszarzony z komunikatem „Nie masz uprawnień do edycji”.
  • Historia wersji działa w ten sam sposób dla wideo stworzonych z nagrania oraz dla klipów społecznościowych.
  • Każdy język wideo ma własną historię. Najpierw przełącz się na język, który chcesz przywrócić, korzystając z menu języków na górnym pasku.

Otwieranie historii wersji

Kliknij przycisk zegara na górnym pasku edytora (etykieta Historia wersji (H)) lub naciśnij H, gdy nie piszesz w żadnym polu. Na telefonie znajdziesz go w menu ⋯ jako Historia wersji.

Panel Historia wersji otworzy się po prawej stronie. Wideo pozostaje dostępne obok. Naciśnij Esc lub ×, aby go zamknąć.

Czytanie listy

Wpisy są pogrupowane według dni (dzisiaj, wczoraj, a następnie daty), od najnowszych. Każdy wiersz pokazuje, co się zmieniło, kto to zrobił i kiedy, na przykład „Ty · 7 min temu · 2 warstwy, Tło”.

Panel Historia wersji z listą zmian wprowadzonych przez Ciebie, asystenta i generowanie.
Kto Co to oznacza
Ty lub imię członka zespołu Edycje wykonane ręcznie w edytorze
Asystent dla Ciebie / Asystent dla imienia Zmiana wprowadzona przez asystenta dla tej osoby
Generowanie AI tworzące wideo lub proces tłumaczenia
System Automatyczne kroki, takie jak synchronizacja napisów z lektorem

Typowe wpisy to „Wideo wygenerowane”, „Przetłumaczono przez AI”, „Asystent zmienił wideo”, „Zmieniono muzykę”, „Włączono napisy”, „Zmieniono zbliżenia” lub „Wprowadzono 3 rodzaje zmian”. Kropka oznacza Wersję, którą edytujesz.

Wyszukiwanie i filtrowanie

Wpisz tekst w Historia wyszukiwania, aby znaleźć wpis po jego opisie. Przycisk filtra obok zawiera:

Filtr Opcje
Czyje zmiany Wszyscy (domyślnie), Moje
Źródło Wszystkie (domyślnie), Asystent, Generowanie
Tylko nazwane wersje Pokazuje tylko wersje, które nazwałeś
Tylko przypięte wersje Pokazuje tylko przypięte wersje

Moje oraz Asystent lub Generowanie wykluczają się nawzajem, więc wybrana ostatnia opcja ma pierwszeństwo.

Podgląd wcześniejszej wersji

  1. Wybierz wpis

    Kliknij wiersz. Jego szczegóły otworzą się pod listą: kto go wykonał, kiedy oraz linie opisujące, co się zmieniło.

  2. Kliknij Podgląd

    Płótno pokazuje wideo w jego dawnym stanie. Pasek na górze wyświetla Podglądanie z czasem oraz informacją „Tylko do odczytu, nic nie jest zapisywane”.

    Pasek podglądu nad wideo z opcjami Ta wersja i Bieżący, Przywróć oraz Powrót do bieżącej.
  3. Porównywanie

    Użyj przełącznika Ta wersja / Bieżący na pasku, aby przełączać się między starą wersją a obecną.

  4. Wyjdź z podglądu

    Kliknij Powrót do bieżącej na pasku lub Zatrzymaj podgląd w szczegółach wpisu. Aby zachować starą wersję, kliknij zamiast tego Przywróć….

Przywracanie wersji

  1. Wybierz Przywróć…

    Wybierz wpis i kliknij Przywróć…. Okno dialogowe Przywrócić tę wersję? wyświetli komunikat „Wideo zostanie przywrócone do stanu z dnia” wraz z dokładną datą i godziną.

  2. Wybierz, co przywrócić

    W sekcji Co przywrócić wybierz Całe wideo lub Tylko niektóre części. W przypadku Tylko niektóre części włącz elementy, które chcesz odzyskać (zobacz tabelę poniżej).

    Okno dialogowe Przywróć tę wersję z wybraną tylko opcją Muzyka.
    Przywróć tylko te części, które chcesz odzyskać.
  3. Sprawdź, co się zmieni

    Okno dialogowe wyświetla listę zmian, które zostaną cofnięte, oraz liczbę edycji wykonanych od tego czasu. Jeśli masz niezapisane zmiany, zostaną one najpierw zapisane, aby nic nie przepadło.

  4. Kliknij Przywróć

    Wideo zostanie przeładowane do poprzedniego stanu, pojawi się powiadomienie „Przywrócono. Możesz cofnąć to z poziomu Historii”, a panel pokaże nowy wpis.

Część Co zostaje przywrócone
napisy Włączenie/wyłączenie napisów i ich styl
Muzyka Muzyka w tle
Wygląd Tło i przejścia
Warstwy Tekst, obrazy, wideo i sceny

Twoja bieżąca wersja nigdy nie ginie. Pozostaje w historii, a przywrócenie staje się osobnym wpisem („Przywrócono z 10:42” lub „Przywrócono Muzykę z 10:42” w przypadku częściowego przywracania).

Co obejmuje opcja Tylko niektóre części

Tylko niektóre części przywraca cztery powyższe elementy i pozostawia wszystko inne w obecnym stanie. Niektóre rzeczy wracają tylko przy wyborze Całe wideo:

Przywracane z Wideo z nagrania Klipy społecznościowe
napisy Włączenie/wyłączenie napisów i styl Tak samo
Muzyka Ścieżka muzyki w tle, głośność, przycięcia, wyciszenia i pogłosy Muzyka w klipie
Wygląd Tło wokół nagrania i przejścia między scenami Podkłady tła i przejścia
Warstwy Elementy: pola tekstowe, obrazy, wideo, rozmycie, wyróżnienia, kształty, emoji, audio i efekty dźwiękowe Sceny, zdjęcia, linie lektora, efekty dźwiękowe: wszystko oprócz muzyki
Tylko Całe wideo Zbliżenia i ścieżki kamery; narracja i kroki, w tym ich synchronizacja i tempo; intro, karty tytułowe i inne sceny; rozdziały; tytuł; ustawienia kursora Tytuł

Przykład: podobała Ci się wczorajsza muzyka, ale od tego czasu poprawiłeś narrację. Przywróć wczorajszą wersję, wybierając Tylko niektóre części oraz Muzyka: muzyka wróci, a Twoje poprawki narracji zostaną zachowane.

Cofanie przywracania

Zaraz po przywróceniu panel pokaże „Przywrócono wersję z…” wraz z opcją Cofnij przywracanie. Później znajdź na liście wersję sprzed przywracania i przywróć ją w ten sam sposób.

Nazywanie i przypinanie wersji

Użyj przycisku ⋯ (Więcej działań) w szczegółach wpisu:

  • Nazwij tę wersję pozwala nadać wpisowi nazwę do 120 znaków, np. „Zatwierdzone przez klienta”. Nazwane wersje wyświetlają „Zapisano nazwaną wersję” i można je filtrować za pomocą Tylko nazwane wersje. Użyj Zmień nazwę tej wersji, aby zmienić nazwę.
  • Przypnij, aby zachować na stałe oznacza wersję, którą chcesz zachować. Użyj Odepnij, aby usunąć oznaczenie.

Gdy ktoś inny zmienia wideo

Jeśli członek zespołu, asystent lub proces generowania zmieni wideo podczas Twojej edycji, Twój kolejny zapis zostanie wstrzymany, a baner wyświetli komunikat „Ktoś zmienił to wideo”: na przykład „Asystent zmienił to wideo podczas Twojej edycji. Twoje ostatnie zmiany nie zostały zapisane, więc nic nie zostało nadpisane”.

Przycisk Co robi
Odśwież najnowsze Wczytuje najnowszą wersję wideo. Twoje niezapisane zmiany zostaną odrzucone.
Mimo to zapisz moją wersję Zapisuje Twoje zmiany na wierzchu innych zmian. Tamta zmiana pozostaje w Historii.

Koszty przywracania

Podglądanie i przywracanie są bezpłatne. Nie zużywają kredytów, ponieważ nic nie jest generowane ponownie: edytor przywraca to, co już zostało stworzone.

Rozwiązywanie problemów

Komunikat Co zrobić
„Ta wersja została stworzona dla innego kształtu wideo, więc jej warstwy i napisy nie mogą zostać przywrócone.” Proporcje wideo zmieniły się od tego czasu. Przywróć tylko muzykę lub wygląd albo wybierz inną wersję.
„Wideo jest obecnie zmieniane (generowanie lub asystent). Spróbuj ponownie za chwilę.” Poczekaj na zakończenie generowania lub żądania asystenta, a następnie przywróć.
„Ktoś zmienił to wideo podczas przeglądania. Odśwież, aby zobaczyć najnowszą historię.” Kliknij Odśwież i wybierz wersję ponownie.
„Ta wersja należy do innego języka wideo.” Najpierw przełącz się na ten język na górnym pasku.
„Ta wersja używa plików multimedialnych z innego obszaru roboczego, więc nie można jej przywrócić.” Wybierz inną wersję.
„Twoje ostatnie zmiany nie mogły zostać najpierw zapisane, więc nic nie przywrócono. Rozwiąż to i spróbuj ponownie.” Sprawdź połączenie, pozwól edytorowi zapisać zmiany, a następnie przywróć ponownie.
„Wersje są już identyczne, nie ma czego przywracać.” Wybrana wersja jest zgodna z bieżącym wideo.
„N plików multimedialnych nie jest już dostępnych.” Przywracanie zadziałało, ale niektóre użyte pliki zostały usunięte. Zastąp je w edytorze.
„Starsza edycja, sprzed zapisywania szczegółów” Wpis powstał, zanim historia zapisywała pełne szczegóły. Przywrócenie go może nie odpowiadać dokładnie temu, co wtedy widziałeś.